Aktiviteter i Bruksvallarna

Bruksvallarna är kända för sina alpina nerfarter och längdskidspår, men här finns betydligt mer att sysselsätta sig med året om. Vintertid är kanske just skidåkningen en självklar aktivitet för många och anledningen till att man besöker Bruksvallarna, men här finns mer för den frilufts- och äventyrsintresserade. Varför inte passa på att prova något nytt?

Skidskytte i Ramundberget

Skidskytte är något många sett på Tv, men färre som faktiskt provat på, då det inte tillhör de vanligaste eller mest tillgängliga idrotterna i Sverige. Skidskyttearenan i Ramundberget ligger längst ner i dalen och består av 20 stycken skjutbanor och ett elljusspår. Här tränar många av de svenska skidskyttelagen men även internationella lag som det japanska landslaget i skidskytte brukar faktiskt träna här.Roliga aktiviteter

Skoteråkning till Kariknallen – ett måste för alla

Något du inte får missa under ditt besök i Bruksvallarna är en tur med skoter. Här hittar du en av Europas bästa skoterleder på 45 mil som även tar hänsyn till naturen och miljön. Du kan stiga av på 7 olika stationer längst färden, och bland annat göra ett besök i toppstugan med namnet ”Knallen” och beskåda utsikten från 1 050 meters höjd över havet. Hit kan du självklart även ta dig med vessla om skoter inte passar dig, och våfflor med hjortron serveras på toppen. Uthyrningen av skoter erbjuds för halv- och heldagar, enstaka dagar eller en hel vecka.

Toppstugan är också en bra startpunkt för dig som tänkt vandra på fjället, härifrån blickar du bland annat ner på den karakteristiska ”Mittåkläppen”, Bruksvallarna och Funäsdalsberget och du kan i lugn och ro planera din heldag på det milsvida fjället. Var du än fäster blicken har du något fantastiskt vackert att vila ögonen på.
Hitta din favorit bland de äventyrliga strapatserna

Klättra på frusna vattenfall

Isklättring är en aktivitet som passar den modiga och äventyrslystna besökaren. Du klättrar på de frusna vattenfallen iförd hjälm och sele som skydd. Du använder stegjärn som fästs under pjäxorna, samt mindre yxor för att ta dig uppåt på det vackra och kalla underlaget. Lämpliga vattenfall finns i Tännäs, Furudalsberget och vid Ramundberget. Det här är en annorlunda och spännande aktivitet som är både säker, utmanade och bjuder in till massor av skratt och gemenskap. Du kan välja att isklättra en hel eller en halvdag.

Långfärdsskridskor

För den inte riktigt lika modiga men som ändå vill ut på lite äventyr, kan en tur på långfärdsskridskor vara ett alternativ. Du skrider fram på någon av de frusna fjällsjöarna, med den otroligt vackra naturen som följeslagare. Långfärdsskridskor åker man främst under oktober – november, och är en riktigt fin höstaktivitet under ditt besök i området.

Övernatta utomhus i en bivack

Har du mycket tid och tålamod och är orädd av dig, kan du tillsammans med andra prova att bygga en bivack, en aktivitet som passar större grupper med syfte att öka gemenskap och samarbete till exempel. En bivack är en tillfällig plats att sova på som byggs upp under längre turer i vild och ödemark, och är vanligt inom bland annat det militära. I grader upp mot 30 minus kommer en bivack att hålla dig varm då dess konstruktion gör den till en kombinerad grotta och vindskydd. Att övernatta i en bivack sker dock under vissa risker, vid längre vistelser finns risk att drabbas av koldioxidförgiftning men under kursen får du information om hur man undviker detta.sova-utomhus1

Matupplevelse utöver det vanliga

För matälskaren kan inget passa bättre än en gourmetur i den lokala gastronomins tecken. Turen börjar med en stilla resa i kanot på Ljusnan, och ni kan vara allt från 4–200 personer under en hel dag eller en halv dag. Ni kan också välja att göra gourmeturen som enbart en måltid på ert hotell eller vid en liten sjö under några timmar. Erbjudandet är väldigt flexibelt och personalen diskuterar gärna era önskemål. Jakt och fiske är även populära aktiviteter där du faktisk fångar en stor del av det som serveras under gourmetturen. Lax, öring, röding och harr från sjöarna, samt ripa och skogsfågel i skogarna är vanliga råvaror i trakten.