Bruksvallsloppet går av stapeln fredag till söndag näst sista helgen varje år, och sänds direkt i SVT. Vare sig du besöker Bruksvallarna eller följer loppet hemifrån, utlovas en riktig folkfest med besök av stora namn inom skidsporten som Charlotta Kalla och Johan Olsson. Bruksvallsloppet är nämligen inte vilket lopp som helst, utan en del av uttagningen till världscupen i längdskidåkning.

Bruksvallsloppets historia

Bruksvallsloppet är en internationell tävling med stora delar av skideliten närvarande under två hektiska dagar. Bruksvallsloppet har en lång historia bakom sig, närmare bestämt 30 år, men har sänts på Tv sedan 2011. De första åren sändes evenemanget direkt från Bruksvallarna, men går idag på SVT under Vinterstudion, som ses av närmare 1 miljon tittare. Beroende på när starten för världscupen är, om den sker i slutet av oktober eller i november, arrangeras tävlingen som antingen en generalrepetition inför världscupen, eller som en tävling. Bruksvallsloppet räknas som startskottet för de större skidtävlingarna i Sverige, och har en rad parters; Härjedalens kommun, Fyrfasen energi, Bruksvallarnas VVS, Energi-brunnar AB, Fjällportalen.com samt Motor & Fritid i Funäsdalen, med flera.bruksvalla1

Boende under Bruksvallsloppet

I Bruksvallarna med omnejd finns en rad boenden under evenemanget. Vill du bo på hotell finns bland annat ”Bruksvallarnas fjällhotell” som ligger i hjärtat av orten precis vid Ljusnan, med närhet till det mesta. ”Bruksvallslidens hotell” är ett trevligt och sportigt hotell som också har handikappanpassade rum. I Ramundberget ligger det kombinerade hotell och fjällgården ”Ramundbergets fjällgård”, där husdjur också är välkomna. Stugor, stugbyar och lägenheter till uthyrning finns det gott om runt Bruksvallarna, alla med modern utrustning och mellan 2 och 10 bäddar. Reser du ensam rekommenderas 2-bäddstugorna vid Bruksvallarnas Fjällhotell, och är ni en familj på 3–6 personer passar “Lullens stugby” utmärkt. För större grupper eller företag är ”Ramundberget Skarsvallen” ett mycket bra val.

Praktisk information för deltagare under Bruksvallsloppet

Dagen innan loppet brukar Svenska Skidförbundet hålla ett lagledarmöte inför kommande säsong, varefter det bland annat presenteras nytillkomna regler. Även startlistan för loppet delas ut här. Priserna under dagarna består främst av träningsbidrag till utövarna och deras föreningar, och delas ut på skidstadion. En tävlingsexpedition finns att tillgå på bottenvåningen på Bruksvallslidens hotell, varifrån bland annat nummerlapparna hämtas av deltagarna. Stavmätning kan utföras antingen på skidstationen eller tävlingsexpeditionen, och under lördagen även vid start och mål. Under loppet körs distanser på mellan 5 och 15 kilometer i olika klasser, till exempel juniorer och seniorer. Banlängderna är på mellan 1 350 och 1 450 meter, och i intervallerna går de 30 bästa vidare till kvartsfinal. Cirka 800 skidåkare deltar i Bruksvallsloppet, vilket gör det till en härlig tillställning där man även välkomnar den första snön som kan dyka upp redan i oktober i Bruksvallarna.

Bruksvallsloppet – mer än bara skidåkning

När du besöker Bruksvallsloppet antingen som deltagare eller publik, kan du inte missa minglet, maten och festligheterna runt arrangemanget. Så varför inte stanna någon dag extra och passa på att ta del av de många vinteraktiviteter som står till ditt förfogande? Vill du inte prova på de lite mer äventyrliga sysselsättningarna som skoteråkning eller långfärdsskridskor, kanske en avkopplande dag på fjället kan vara ett trevligt avslut på din vistelse i Bruksvallarna och på skidfesten? På någon av våra våffelstugor kan du ta en paus efter några timmars strosande på fjället, och kanske planera in något av våra ytterligare evenemang och events som dyker upp framöver. Redan i januari hålls ”Bruksvallarnas Nordic Ski Marathon”, som är ett långlopp i terrängen omkring Bruksvallarna.

Fjälltopphelgen i april

Vår och sommarsäsongen väntar också bara runt hörnet: i april anordnas ”Fjälltopphelgen” – en 4 dagar lång avslutning på årets skidsäsong för längdskidåkare. Här samlas barn, unga, motionärer och seniorer för att under lekfulla former åka skidor och utbyta erfarenheter genom olika aktiviteter på området.Bruksvallsloppet

Cykling i Funäsdalen

Under högsommaren arrangeras ”Fjällturen” som är en cykeltävling för alla från elit till barn. Tävlingen går i Funäsdalen på vägar mot fantastiska bakgrunder, och har i media beskrivits som det vackraste loppet inom mountainbike.